Galimų patiekalų variacijų šventės metu apstu – maisto pramonėje dirbančios įmonės siūlo platų asortimentą, tinkantį tiek visavalgiams, tiek vegetarams, tiek ir veganams. Per vestuves itin svarbu, kad patiekiamas maistas būtų ne tik gero bei subtilaus skonio, tačiau taip pat ir estetiškai atrodytų. Taigi, svarbu pasirinkti gerą maisto tiekėją, tik kaip tai padaryti?
Visų pirma savo klientams, ieškantiems tiekėjo, pateikiu jau išbandytus ir patikimus partnerius, kadangi žinau, jog jų patiekalai atitinka pačius aukščiausius standartus. Vis dėlto, kartais jaunieji patys būna pasidomėję arba gavę rekomendacijų apie kitus maisto tiekėjus – tokiu atveju visada pravartu skaityti atsiliepimus, o įsitikinus, kad maisto tiekėjas patinka, sudalyvauti patiekalų degustacijoje. Įprastai ji būna mokama, tačiau tikrai labai lengvai įperkama. Jos metu jauniesiems siūloma padegustuoti po tris kombinacijas: užkandžių, karštųjų patiekalų ir salotų. Kaip jau minėjau, pastaruoju metu vis daugiau atsiranda žmonių, kurie nevartoja mėsos arba yra apskritai atsisakę visų gyvulinės kilmės produktų, tad į jų poreikius taip pat būtina atsižvelgti ir gerbti tokį pasirinkimą. Šiuo atveju dažniausiai pasirenkamas patiekalas būna risotto, kadangi jis patenkina net ir išrankiausių gurmanų įnorius. Kalbant apie vegetarus, neretai pasirenkamas otas arba tunas. Žinoma, tinkamas jų paruošimas yra itin svarbus, kadangi perkepusi žuvis tampa beskone. Visavalgiams maisto tiekėjai siūlo itin platų patiekalų pasirinkimą, tačiau dažniausiai renkamasi antienos kulšelė „confit“, jaučio žandas (galbūt skamba ir senamadiškai, tačiau skonis dieviškas) bei klasikinis variantas – vištienos krūtinėlė, įdaryta pikantiškai (pvz. karijų riešutais, saulėje džiovintais pomidorais, feta ir kt.). Taip pat paminėčiau ir tai, jog kai svečiams yra suteikta galimybė rinktis iš keleto karštųjų patiekalų variantų (daugiausia – trijų), tai šventei suteikia įvairiapusiškumo. Nerekomenduotina parinkti tokius variantus, kaip kiauliena arba vištiena pagal lytį, kadangi kiauliena yra šiek tiek kietesnė mėsa ir ją gali būti keblu įkasti. Dėl ko geriausia svečiams rinktis iš trijų patiekalų? – todėl, kad tokį pasirinkimą toleruoja tiekėjai, svečiams suteikta ne per didelė teisė rinktis ir nesugaištama per daug laiko, tačiau kiekvienas maloniai nudžiunga sužinojęs apie galimą variantiškumą.
Galima apibendrintai pateikti klaidas, kurios daromos, renkantis maistą vestuvėms:
- Pernelyg atsainus tiekėjo pasirinkimas, kai neskaitomos nei rekomendacijos, nei atsiliepimai apie atliekamą darbą.
- Per didelis patiekalų asortimentas gali prailginti vakarienės laiką, o dėl to neišvengiamai teks koreguoti ir likusį vakaro planą.
- Degustacijos nepasirinkimas. Nors iš aprašymo patiekalai gali atrodyti itin žaviai ir skaniai, tačiau tikrai rekomenduoju jauniesiems eiti jų padegustuoti, siekiant visiškos ramybės šventės dienos metu.
- Neatsižvelgimas į svečių maisto racioną. Žmonės yra skirtingi, taigi, renkasi įvairius patiekalus. Tokiu atveju svarbu sudaryti tokį meniu, kuris suteiktų galimybę rinktis visavalgiams, vegetarams ir net veganams.
- Baimė rinktis naujus patiekalus. Ši dilema gali būti labai lengvai pašalinama degustacijos būdu, kai visai neseniai į meniu įtraukti tiekėjų patiekalai sužavi jaunuosius.
- Bereikalingas noras sutaupyti. Maistas ir muzika yra tie faktoriai, kuriuos svečiai atsimins ilgiausiai bei kurie daro didžiausią įspūdį. Maistas yra tikrai ne ta vieta, kurioje būtų taupoma.